Za letu i na květech. Seznamte se s praktickými tipy, jak fotit včely
Zájem o chov včel v posledních letech výrazně roste. A spolu s ním i počet lidí, kteří chtějí tato úžasná stvoření fotit. Fotografovat včely přitom není úplně snadné. Zato je to velmi zajímavé. Pojďme se společně podívat na jejich svět. (pokračování zde)
iDnes: Mladý vědec objevil, jak včas odhalit zákeřný včelí mor
Včelaři se snad již brzy nebudou muset obávat likvidace svých úlů napadených morem včelího plodu. Děkovat za to mohou Danielu Štiplovi z Českých Budějovic a vědcům z Biologického centra Akademie věd ČR. Vyvinuli zařízení, které pomůže obávanou nemoc objevit ještě předtím, než je nutné včelstva spálit. Číst dále »
Prodej medu 2012
Začali jsme prodávat jarní květový med z letošního medobraní.
Možnost zakoupení na základě kontaktu na mob. telefonu 732 565 282
nebo 29. 6. 2012 na Farmářském trhu na Velkém náměstí v Kroměříži 8 – 17hod.
Připravili jsme pro Vás 1kg a 0,5kg balení krémovitého nebo tekutého jarního medu.
Kdo se u nás zastaví, bude moct med ochutnat před jeho koupí.
Těšíme se na Vaši návštěvu.
Včelař, který prodává „přímo“, nemusí být schválen ani registrován
Od prvního ledna 2012 nabývá účinnosti novela veterinárního zákona č. 308/2011 Sb., která zavádí určité nové povinnosti pro podnikatele, kteří „zacházejí“ s medem. Pro ty včelaře, kteří prodávají med přímo, tj. konečnému spotřebiteli, se nic nemění. O co tedy jde?
Pro podnikatele, který zpracovává a uvádí do oběhu med různých chovatelů, vzniká od 1. 1. 2012 nová povinnost, a to povinnost schválení a registrace svého podniku. Je to stejné jako u ostatních výrobců potravin živočišného původu a schválení a registrace se provede u místně příslušné krajské veterinární správy. Číst dále »
Pekařský med patří do pečení
Někdo se možná zeptá při pohledu do regálu v obchodě, co že je to za med, na kterém je napsáno „Pekařský med“? Je jiný? V čem se liší od „normálního“ medu?
Musí samozřejmě splnit podmínky zdravotní nezávadnosti, jinak by nemohl být nabízen, ale jak z etikety vyplývá, je určen pro pekařské zpracování. Odlišný od medu určeného k přímé spotřebě je v tom, že může například obsahovat vyšší obsah vody a tudíž by mohl snadno podléhat zkvašení.
Vyhláška č. 76/2003 Sb., v platném znění uvádí pod definicí pekařský med nebo také průmyslový med, jen takový, který je určený výhradně pro průmyslové použití nebo jako složka do jiných potravin; může mít cizí příchuť nebo pach, může vykazovat počínající kvašení nebo mohl být zahřátý nad povolenou mez. Číst dále »
SZPI – kontrola kvality potravin 2011 – MED
Na webu SZPI byla zveřejněna tisková zpráva o kontrole kvality potravin v roce 2011. Mj. kontrolovali i med v obchodních řetězcích.
Celý článek najdete na: http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1034966&docType=ART&nid=11343
A tady jsou výsledky medu: Číst dále »
Rozšíření nabídky
Nabízíme nejen med květový směsný, ale i květový lipový a medovicový lesní. Více v produktech.
Účastnili jsme se na I. sobotním trhu v Kroměříži
Dne 4. 6. 2011 jsem se účastnili I. sobotního trhu v Kroměříži. Děkujeme všem za přízeň a zakoupený med od nás.
Další, již II. sobotní trh v Kroměříži proběhne 2. 7. 2011 od 7 do 11 hod. na tržišti před vchodem do Podzámecké zahrady z Vejvanovského ulice. Zde nás také najdete. Přijďte si nejen zakoupit, ale můžete náš med i ochutnat. Těšíme se na setkání s Vámi.